Itt van előttem a képlet a SMART célokhoz. Találkoztam velük az EU-s projektjeim kapcsán, találkoztam velük a nemzetközi és marketing tanulmányaim során és persze most a legutóbbi képzésen, amelynek segítségével most itt tartok egy vállalkozás első hetének végén. A képlet nagyon egyszerű: amikor egy célt tűzünk ki magunk elé, öt aspektusból érdemes átgondolni azt.

  1. Specifikus? – Vagyis megfelelően van-e megfogalmazva? Kellően pontosan körülírtam, hogy mit szeretnék? Egy egyszerű példával élve nem mindegy, hogy azt mondom „Gyümölcsöt szeretnék enni.” vagy azt, hogy „Barackot és banánt szeretnék reggelire.”.
  2. Mérhető? – Tudok mellérendelni valamilyen kézzelfogható mértékegységet? Például a fogyókúránál a leadni szándékozott kilókat vagy az iménti példánál maradva „Két barackot és egy banánt szeretnék reggelire.”.
  3. Elérhető? – Számomra elérhető az a cél? Mert, mondjuk, ha én szeretnék lenni az angol királyné, akkor ez eléggé elérhetetlen célnak bizonyulna, hiába is mondaná bárki, hogy amit nagyon akarsz, azt el is éred. Nem szabad bedőlnöm ennek a sületlenségnek! Avagy elegendő kiegészíteni azzal, hogy ha elérhető számomra az, amit akarok, akkor el is érem.
  4. Releváns? – Vagyis fontos számomra? Van jelentősége az életemben ennek a célnak?
  5. Időben behatárolt? – Azaz tudok hozzárendelni egy időtávot, mely alatt elérem az adott célt?

Ez utóbbi pedig a kedvencem, mivel könnyedén tudnám sorolni azokat a céljaimat, melyek nem rendelkeztek időfaktorral. Vagy ha rendeltem is hozzájuk bármilyen időtávot, akkor egyáltalán nem biztos, hogy rendelkezésemre álltak azok az információk, melyek a reális idő szükséglet megbecsülését lehetővé tették volna. A napokban volt alkalmam egy rendkívül feltöltő beszélgetést folytatni nagyon kedves barátokkal, melynek során arra is rá kellett eszmélnem, hogy hiába a sok tanulás és az előadásokon való bólogatás, hogy „Igen, igen, SMART célok, ismerem, és ha már ismerem, akkor nyilván alkalmazom is!”. Hát, nem! Ez nem ilyen egyszerű. Még mindig előfordul, hogy nem gondolom végig, mind az öt tényezőt, vagy ha végig is gondolom, akkor elnagyolom a válaszokat. Ez pedig rendszerint oda vezet, hogy nem érem el, amit szeretnék. Éppen ezért, most a nyilvánosság előtt fogom megfogalmazni a célom, hogy bizonyítsam magamnak is, hogy ez a cél megfogalmazás el fog juttatni a célba.

Szeretnék 10 kg-t leadni, hogy sokkal egészségesebb életet tudjak élni. Tudom, hogy ez a cél elérhető számomra, és az egészségem miatt rendkívül fontos is. Azt is tudom, hogy mennyi időre van szükség ahhoz, hogy ettől a súlytól elköszönjek, mivel ismerem magam és tudom, hogy lesznek hullámvölgyek is, amikor bizony meg fogok enni egy-egy kevésbé egészséges ételt. Olyan is lesz, hogy nem lesz kedvem tornázni. Ezért 13 héttel számolok az eredmény eléréséig, így 2016. november 5-én 10 kg-val kevesebb leszek. Összefoglalva:

A cél:
2016. november 5.-ig 10 kg-t le fogok adni annak érdekében, hogy sokkal egészségesebb életet éljek, amihez életmódváltással mind az étkezési, mind pedig a mozgási szokásaimat átalakítom. Képes vagyok rá, amit a múltbéli tapasztalataim is igazolnak és mára az egyik legfontosabb terület lett számomra a saját egészségem.

Később jelentkezem az eredményekkel…